Organisatie Woonopstand houdt vast aan seponeren strafzaken

26 December 2021, 13:59 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rob Hilz

De Organisatie Woonopstand houdt vast aan haar eerdere eis om pas in gesprek te willen met de politie en het OM in Rotterdam als van tevoren de zekerheid bestaat dat hun strafzaken zullen worden geseponeerd. Dat blijkt uit de brief van burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad waarin hij uitleg geeft over haar  wens tot evalueren van de gebeurtenissen op de Erasmusburg bij de woondemonstratie.

In een eerdere correspondentie had de burgemeester al aangegeven graag met de Organisatie Woonopstand de dialoog te starten en bood hij hen bovendien hulp van onafhankelijke derden aan. Daarop volgde als antwoord de eis van seponeren, die nu - na telefonisch contact - met andere bewoordingen is herhaald.

‘’In een korte, schriftelijke reactie geven de organisatoren nu aan dat zij, onder andere met de eerder aangehaalde brief, hun standpunt duidelijk hebben gemaakt. Zij wachten de verantwoording door de politie/driehoek af en willen pas na dat moment bezien of er voldoende basis is voor een dialoog’’, luiden die woorden.

Eerder zei Aboutaleb: ‘’Het OM beslist onafhankelijk en onpartijdig over de vervolging of het seponeren van strafzaken en die beslissing staat los van de op te starten dialoog en is niet middels uw brief te beïnvloeden.’’ Ook schreef hij bij het eerste contact met de Organisatie Woonopstand ‘’dat individuele strafzaken tijdens de mogelijke dialoog niet aan bod zullen komen.’’

Tijdens de mars van de Woonopstand halverwege oktober, die op het Afrikaanderplein was gestart, ging het mis boven op de Erasmusbrug. De politie greep hard in toen een groep jongeren, die zich al eerder verdacht had gedragen en onherkenbaar gemaskerd aan de wandeling deelnam, zich niet aan de demonstratie-afspraken hield. Dat opruiende gedrag werd later door de linkerflank van de Rotterdamse politiek ten stelligste ontkend. 

De politiechef, de hoofdofficier van justitie en burgemeester Aboutaleb hebben nu laten weten ‘’dat zij zonder meer nog steeds bereid zijn in gesprek te gaan met de organisatoren op de manier waarop de gemeenteraad dat heeft gevraagd. Ik zie echter geen mogelijkheid om in samenspraak met de organisatoren te komen tot een extern begeleider, een gezamenlijke agenda en wederzijdse zienswijzen. Het lijkt hierdoor niet mogelijk de motie op die punten af te doen.''

Die motie van de gemeenteraad riep op om de lessen uit de gezamenlijke evaluatie aan de gemeenteraad terug te koppelen. Binnen de driehoek vindt nu een evaluatief gesprek plaats.